CUM TE DEPLASEZI ?

CUM TE DEPLASEZI ?

Cu avionul....Aproximativ 40 de orase din Italia sunt dotate cu aeroporturi : la Roma si Milano sunt principale noduri aeriene. Zborurile interene se efectueaza, in principal, prin Aliitalia, plus o serie de alte companii mai mici, precum Merediana Alitalia, tel. 0665641 sau 062222 www.alitalia.it, Merediana, tel.892928 (call centru) in Italia sau 0039078952682 din strainatate, www.merediana.it

Cu feribotul....Feriboturile pentru transport combinat (pasageri si masini) si/sau hidropterele efetueaza curse intre Reggio di Calabria si Messina in Sicilia; de la Napoli la capri si Ischia; de la Napoli la Palermo (Sicilia); de la Genovo, Livorno si Civitavecchia catre diferite porturi din Sardinia; intre Piombino si porturile din insula Elba; din porturile toscane catre insulele din arhipelagul toscan, precum Capraia; si din porturile siciliene catre insulele din apropierea ocastei siciliene.

Cu autobuzul....De obicei, trenurile sunt mai rapide si mai ieftine dacat autobuzele ce fac legatura dintre orase, dar in regiunele mai izolate astfel de autobuze reprezinta singurul mijloc de transport. Exista foarte multe companii, iar plecarile se fac din pietele centrale ale marilor orase, din fata garii sau din fata autogari. In general, biletele trebuie cumparate dinainte, de la autogara sau de la cel mai apropiat centru de bilete. Intereseaza-te din timp la centrul de informare turistica.

Cu trenul....Trenul este cel mai placut mod de a te-a deplasa prin Italia. Costul calatoriilor (Trenitalia, call center in Italy, tel.892021, www.trenitalia.it, cunoscuta adesea sub vechea denumire de Ferrovie dello Stato, sau FS) nu este deloc scump, iar serviciul si confortul s-au imbunatatit, in special in cazul noilor trenuri de superviteza.

Biletele (bigletti) pot fi cumparate de la gara sau pri agentiile de turiz si sunt emise pentru prima clasa (prima) sau clasa a doua (seconda). Daca alegi sa calatoresti cu trenul intercity (IC), trebuie sa platesti o taxa suplimentara in momentul cand cumperi biletul sau in tren. Daca alegi Pendolino sau Eurostar, trebuie, de asemenea, sa platesti o taxa suplimentara si sa-ti rezervi locul din timp : de obicei poti sa-ti rezervi locul chiar si cu cateva minute inainte de plecarea trenului. Rezervarile se fac si pentru alte servicii, cum ar fi vagonul de dormit sau cuseta de clasa 1 (1 sau 2 paturi) sauclasa a doua (6 patuir in cuseta). Garile mai mari au bilete speciale pentru locurile la fereastra pentru astfel de servicii, asa ca verifica-ti locul : uita-te dupa cuvantul prenotazioni (rezervari). Informatie utila poti gasi pe site-ul www.trenitalia.it

Inainte de a porni in calatorie, trebuie sa-ti validezi toate biletele in masinele speciale (aurii sau galbene) de pe peron si de din holul unde se afla casele de eliberare a biletelor. In cazul in care calatoresti cu un bilet nevalidat, te paste o amenda de toata frumusetea. Daca ai de gand sa calatoresti mai mult cu trenul, atunci ai face bine sa cumperi "Pozzorario" , o brosura ieftina cu mersul trenurilor, pe care-o poti achizitiona din librarii sau de la chioscurile de ziare din gari

Cu masina....Centrul oraselor italiene este destul de aglomerat, dar, in restul atrii, reteaua de drumuri este foarte bine de intretinuta si semnala prin indicatoare rutiere, de la banelele sosele - denumite nazionale (N) sau strada statale (S sau SS)  - pana la strazile de tip "expres" (autostrade) unde se platesc taxe. Cateodata, platesti o taxa fixa, da, de obicei, iei un card de la automat aflat la intrarea pe autostrada si apoi platesti la o taxa de la taxare (alt stazione). Exista si carduri preplatite de pe autostrada, pe care le poti achizitiona de la benzinariile  de pe autostrada (deshise 24/24 ); in felul acesta scapi de aglomeratie de la statiile de la taxare. Drumurile cu pietris, cunoscute drept strade bianche (drumurile albe), se intalnesc in special in zonele rurale, dar se poate circula cu masinele pe ele si, sunt marcate si pe harta. Impun oviteza mai redusa, dar sunt practicabile. Hartile rutiere se pot cumpara din librarii sau din diverse debit; cele mai bune sunt hartile Touring Club of Italy (TCI).

In Italia este foarte usor sa inchiriezi o masina - companiile internationale au reprezentante in gari, in majoritatea aeroporturilor si in toate marile orase. Preturile sunt destul de ridicate, dupa standardele americane, asa ca ar fi mai indicat sa inchiriezi masina prin agentia de turizm, dinainte. Aranjamente mai ieftine se pot face apeland la companiile locale - cauta "Autonoleggio". Soferii trebuie sa aiba peste 21 de ani si permis de conducere valabil pentru a putea a inchiria o masina.