SHOPPING IN ITALIA

Cumparaturile reprezinta unul  dintre motivele pentru care  turistii aleg sa viziteze Italia. De la cel mai mic oras de munte pana la marile orase, magazinele italienesti ofera o gama larga de vinuri si delicioase preparate culinare, haine  create  de mari designer, tesaturi diafane, bijuterii pretioase, pantofi splendizi,  haine si accesorii  din piele, fascinante antichitanti, obiecte de arta si o serie de articole de artizant (obiecte de ceramica, din metal sau marmoraje). Din pacate, majoritatea  se vand la pretruri exorbitante, pentru ca Italia nu e tara tocmelilor, dar nu este neaparat nevoie sa te desparti de banii tai – poti sa te distrezi la fel de mult doar privind toate aceste minunatii expuse in vitrina sau la nenumaratele piete si targuri de antichitati.

 

Ce sa cumperi ?

Italia este paradisul cadourilor si al bunatatilor rare. Delicatesele culinare sunt preferatele turistilor, dar verifica mai intai  restrictiile de import  cu privire la preparate din carne. Lenjeriile, matasurile, dantelele, panzeturile, marmorajele si bijuteriile sunt usor de transportat.  Mai lasa-ti loc in bagaje pentru vinuri, haine si obiecte de lux, in special ustensile de bucatarie, stiut fiind faptul ca designerii italieni exceleaza in acest domeniu.  Magazinele cu reputaite iti pot livra produsele de mari dimensiuni, cum ar fi obiectele de ceramic, piesele de mobilier sau antichitatile, direct acasa.

Magazinele

Majoritatea magazinelor italiene sunt  afaceri de familie, chiar si in marile orase. Multe cartiere au si astazi propriile brutarii (panificio), aprozare (frutivendolo), patiserii (pasticceria), macelarii (macellaio) si alimentare (alimentario). Magazinele universale si supermarketurile castiga tot mai mult teren in orasele mari.

Pietele

Toate orasele, indiferent de marime, au macar o piata in aer liber (un mercato). In orasele mari, aceste piete sunt deschise, de obicei, zilnic, mai putin duminica, de la rasarit pana dupa-amiaza. Si in orasele de provincie programele acestor piete sunt la fel, dar ele se organizeaza numai odata pe saptamana. In multe orase de provincie mai mari au loc si o serie de targuri de antichitati, de obicei, o data pe luna sau intr-un weekend; alta data, ele coincide cu tot feluri de festivaluri gastronomic sau targuri de produse artizanale. Acestea sunt singurele locuri unde te poti targui – nu se cuvine sa te tocmesti  la pret in magazine alimentare sau de orice alt fel.

Programul de lucru

In general, magazinele mici sunt  deschise de martea pana sambata, intre 08:00 si 13:00 si 15:30 si 20:00. Majoritatea sunt inchise lunea  sau jumatate de zi in orice alta zi a saptamanii. Pe timpul verii, programul de lucru poate suferi mici modificari : se deschid dupa-amiaza, tarziu, pentru a evita caldurile inabusitoare. In marile orase, in special in cazul  magazinelor universal si de haine, exista tot mai multa tendinta de adoptarea unui program full-time (orario continuato) intre 09:00  - , 20:00, de luni pana sambata (si, ocazional, duminica).

Modalitate de plata

De obicei, supermarketurile si magazinele universale accepta cardurile de credit si cecurile de calatorie; la fel, si magazinele de haine si de incaltaminte. In cazul bacanilor sau altor magazine mici, in principiu trebuie sa ai cash la tine.

Exporturile

Pentru majoritatea produselor de lux si de hainelor se plateste o taxa pe valoare adaugata de 19 % (IVA in italiana). Turistii straini care nu locuiesc in UE pot cere o retutnare a acestei taxe in cazul in care cumparaturile efectuate intr-un singur magazine depasesc 150 de euro (inainte de adugarea taxei). Cand platesti, inmaneaza-ti pasaportul si cere ca facturile sa fie completate citet, cu fiecare articol cumparat si taxa aferenta pretului. Multe magazine universal au ghisee speciale in acest scop.

Pastreaza toate bonurile, chitantele si facturile stampileaza-le la punctual vamal de la aeroportul de unde pleci inapoi in tara sau ultimul punct de control de la iesirea de pe teritoriul UE, daca ai de gand sa calatoresti mai departe de Italia. Apoi, trimite facture prin mail magazinului, in 90 de zile de la sosirea acasa, pentru a putea beneficia de reducere.

Multe magazine sunt afiliate la Tax-Free Shopping System si emit “cecuri fara taxa” pentru suma in cauza pe care o poti incasa direct de la ghiseele speciale din aeroporturi sau de la banca.