COMUNICATIILE SI TELECOMUNICATIILE

Oficiile postale.... Timbrele (francobolli) se pot cumpara de la oficiul postal (ufficio postale) sau de la majoritatea tutungeriilor (tabacchi - indicate prin litera "T" alba desenata pe un fundal albastru). Oficiile postale sunt deshise intre 08:00, 08:30 sau 09:00 si 14:00, de luni pana vineri, si de la 08:00, 08:30 pana la pranz, sambata. In marile orase, oficiile postale sunt deschise intre 08:00, 08:30 sau 09:00 si 19:00 sau 20:00, de luni pana sambata. Serviciile postale italiene pot fi destul de lente. O scrisoare are nevoie de 15 zile zile lucratoare  pentru a ajunge din Italia in America, iar in cazul cartilor postale dureaza si mai mult. Ai la dispozitie si serviciul prioripost - trei zile pentru SUA, o zi pentru Europa. Costa cu 25 de centi mai mult decat serviciiul postal traditional. Fax sau email - pentru rezervari hotel.

Cutiile postale.... Mici si rosii (albastre la Vatican), cutiile postale sunt amplasate in fata oficiilor postale sau pe ziduri (in marile orase sau in orasele de provincie). Sunt marcate prin cuvantul "Poste" si au doua compartimente : "Per la Citta" (loco) si "Per Tutte Le Altre Destianzioni" (alte destinatii). Cutiile postale destinate serviciului prioripost sunt, de obicei, separate.

Primirea corespondenetei.... Poti sa-ti inchiriezi o cutiuta postala (sa fermo posta). Corespondenta trebuie sa fie trimisa pe numele tau la Ufficio Postale Centrale Fermo Posta, plus numele orasului unde te afli. Pentru a o putea ridica, trebuie sa te prezinti cu pasaportul sau CI si sa platesti o mica taxa.

Telecomunicatiile.... Principala companie de telefonie este telecom Italia (TI). Telefoanele publice stau la dispozitia turistilor pe strada, in baruri si restaurante si in agentiile TI, in orasele mai mari. Ele sunt marcate printr-un receptor sau un receptor si disc cu numere de culoarea rosie sau galbena. Telefoanele publice din Italia functioneaza cu monede sau cartele (schede telefoniche), pe care le gasesti de vanzare la tabacchi (tutungerii) sau chioscuri de ziare. Cartele au un coltisor perforat ce trebuie de indepartat inainte de folosire. Pentru a efectua o convorbire, pasii sunt urmatorii : ridici receptorul, introduci monedele sau cartela si apoi formezi numarul. Majoritatea cabinelor telefonice au si instructiuni in limba engleza. Telefoanele se efectueaza direct, fara o trecere prealabila prin centrala (pentru centrala, formeaza 10). Numerele de telefon au intre patru si unsprezece cifre. Pentru informatii, formeaza 12; pentru asistenta in limba engleza, 176; pentru centrala intercontinentala, 170 (15 pentru Europa) si 172-1011, pentru telefoane cu taxa inversa. Pretul convorbirilor este mai scazut in zilele de duminica si intre orele 22:00 si 08:00, in timpul saptamanii. Daca suni din camera din hotel, acest lucru iti va incarca semnificativ nota. Daca apelezi din Italia un numar national, formeaza intregul numar, inclusiv codul orasului (de exemplu, 06 pentru Roma, 055 pentru Florenta si 041 pentru Venetia). Codul intotdeauna trebuie de format cand suni loco. Daca suni din strainatate din italia, formeaza mai intai codul international (011 din SUA si Canada, 00 din Marea Britanie), apoi codul de tara a Italiei (39), urmat de codul orasului (inclusiv 0) si numarul propriu-zis.