TRANSPORTUL IN ORASE

Transportul in orase

Majoritatea oraselor istorice si centrele vechi sunt destul de mici pentru a fi explorate pe jos. In unele orase, in special in Lucca se Ferrara, poti inchira biciclete. In alte orase poti inchiria scutere, dar conducatorii mai putini experimentati ar trebui sa aiba mare grija in aglomeratia marilor orase, precum Roma.

Cu taxiul.... E greu de oprit un taxi pe strada. Majoritatea taxiurilor sunt oprite in statii speciale, din pietele sau in fata garii. Duminica dimineata si seara, de sarbatori, pana la aeroprt si in afara orasului, pentru bagaje vei plati o taxa suplimentara. Daca ai de gand sa faci o calatorie mai lunga, , ar fi bine sa te intelegi la pret dinainte. Poti rezerva taxiul prin telefon : operatorul iti va da numarul si un indicativ al taxiului - costul va fi mai ridicat. Bacsisul este de 10 % sau, pur si simplu, poti sa rotunjesti pretul calatoriei.

Cu autobuzul.... In orase, autobuzele si tramvaile sun portocalii. Daca alegi sa circuli cu ele, procedura este aceeasi pe intreg teritoriul Italiei. Mai intai , cumperi biletul de la tonetele speciale - cauta logourile companiilor sau debitele pe care este desenata un "T" alb pe un fundal albastru. In unele orase, printre care si Roma, exista automate de bilete pe strada. Dupa ce ai urcat in autobuz, taxezi biletul. In general, urcarea in autobuz se face pe usa din spate si coborarea, pe usile din mijloc. Statia de autobuz este una fermata. Adesea, la Roma sau Florenta, cu un bilet poti efectua mai multe calatorii intr-o perioada determinata de timp (de obicei o ora, 15 minute). Altfel un bilet este valabil numai pentru o singura calatorie. Abonamentele pentru o za iti ofera un numar nelimitat de calatorii si sunt valabile la Roma, Florenta si in alte orase. Daca esti prins fara bilet de catre controleri, esti pasibil de amenda.

Cu metroul.... In Roma si Milano beneficiezi de transportul cu metroul (la metropolitana sau metro). Statiile de metrou si trenurile au un aspect neglijent, dar sunt, in general, sigure. Desi reteaua nu este extrem de extinsa, metroul este un mijloc excelent de transport pentru cei care doresc sa traverseze cat mai repede aceste orase de la un capat la celalalt. Cartelele pentru metrou pot fi cumparate din acelasi loc cu biletele pentru autobuze sau de la automatele sau de la casele de bilete din statiile de metrou. In Roma, un bilet de autobuz iti permite sa efectuezi si o calatorie cu metroul, in perioada de timp determinata. In Milano beneficiezi de un numar nelimitat de calatorii, pe perioada cuprinsa in primele 75 de minute de la cumpararea biletului. Abonamentele pentru o zi iti permit efectuarea unui numar  nelimitat de calatorii, in ambele orase, cu autobuzul, tramvaiul si metroul.