SANATATEA

Asigurarea ta medicala trebuie sa acopere eventuale cheltueli cu serviciile medicale, care pot aparea pe timpul calatoriei in Italia. Pentru disconforturi minore, adreseaza-te mai intai unei farmacii (una Farmacia), semnalizata printr-o cruce verde amplasata la intrare. Angajatii sunt foarte bine pregatiti si oricand gata sa-ti dea un sfat sau sa te puna in contact cu un doctor (un medico) daca este nevoie. Te poti informa si la hotel, in Paginele Aurii sau la centrele de informare turistica, daca ai nevoie de un medic sau un dentist (un dentista). Ia-ti cu tine medicamentele eliberate pe baza de reteta de care ai nevoie. Daca ti se termina, farmaciile te pot indruma catre un medic care sa-ti dea o noua reteta.

In cazul in care apar complicatii serioase, mergi la spital (un ospedale), la Pronto Sccoro, unitatea de primiri urgente, unde vei fi ingrijit cum se cuvine.

Inainte de a pleca in calatorie, ia legutura cu international Association for Medical Assistance to Travelers (www.iamat.org), o organizatie  noonprofit la care poate adera oricine, fara nici-o obligatie financiara. Membrii acestei asociatii au o brosura in care sunt trecuti toti medicii IAMAT vorbitori de limba engleza le care le poti apela 24 de ore din 24; de asemenea, beneficiaza de servicii la preturi fixe. Tel. 716/754-4883 in S.U.A. si 416/652-0137 sau 519/836-0102 in Canada.

Printre probleme minore ce pot aparea in timpul sederii in Italia se numara arsuri cauzata de expunerea masiva la soare si muscaturile de insecte.Iederea otravitoare nu ridica prea mari probleme, dar in Italia poti da peste serpi veninosi (vipere), ale caror muscaturi sunt fatale numai daca ai reactii alergice.

In general, apa de la robinet este sigura. Totusi, nu te aventura sa bei daca robinetul este marcat cu atentionarea acqua non potable si niciodata sa nu bei apa de izvor de munte sau din alta parte. Laptele este pasteriuzat si sigur.

Spitale

ROMA - Rome American Hospital, Via Emilio Longoni 69, tel.06 22 551, www.rah.it

FLORENTA - Santa Maria NUova Piazza Santa Maria Nuova I, tel.055 27 581

VENETIA - Ospedale Civile Campo S S.Giovanni e Paolo, tel.041 529 4111 sau 041 529 4516

GENOVA - Instituto Giannina Gaslini, ViaV Maggio 39 tel. 010 563 6324