RESTAURANTE

Bucataria italiana este una dintre cele mai appreciate din lume, multi turisti alegand Italia nu numai pentru a-i vizita  galeriile de arta si monumentele sale istorice, ci si pentru a-i degusta mancarurile si vinurile. In fiecare oras si sat intalnesti fel si fel de localuri, de la umlilele pizzeria pana la restaurantele clasice, cu o faima veche de secole.

Bucataria italiana are foarte multi numitori comuni – din punct de vedere ai simplitatii si prospetimii preparatelor - , dar are un puternic character regional.

Tipuri de restaurant                   

Nu exista o diferentiere clara a restaurantelor in Italia. Candva, osteria era un simplu han, trattoria era echivalentul unui birt si un ristorante era un local luxos unde se serveau preparate culinare cu pretentii. Astazi, unele dintre cele mai bune restaurante pot fi osterie, ele fiind incontinuu restaurant e si modificate de catre tineri proprietari, care le transforma in localuri nonconformist care servesc preparate ingenioase.

Traditionale trattoria, puternic laminate si cu fetele lor demasa cadrilate, au ramas si ele o amintire a trecutului, in timp ce ristorante astazi se spune la orice local unde se poate servi masa. Pizzeria este singura care si-a pastrat caracterul – local simplu, adesea modern unde se servesc paste, deserturi si, desigur, pizza.

Indiferent de localul care alegi sa servesti masa, tine cont ca aspectul sau preturile nu reflecta neaparat calitatea preparatelor. O pizza servita intr-o aglomerata si zgomotoasa pizzeria napoleata poate fi  la fel de buna – si memorabilia - cu un festin  din cinci feluri  diferite servit la un restaurant milanez de fite intesat de oameni de afaceri.

Ora mesei                                 

De obicei, micul dejun (colazione) consta dintr-un cappuccino si un corn sau o briosa, servite la un bar, intre 07:00 si 09:00 dimineata. Pranzul (pranza) incepe in jurul orei 12:30  si tine pan ape la ora 14:00 – pauza de pranz si siesta rusinos de lungi incep sa fie doar  o amintire din trecut. Cina (cena) incepe in jurul orei 20:00 si se termina undeava in jurul 22:00, desi, in sudul Italiei, inchierea cinei se poate prelungi pana mai tarziu, in timp ce in zonele rurale si in orasele mici, cina se sfarseste mai devreme.

Deseori, pizzeriile se deschid  numai spre seara, in special pizzeriile cu cuptor cu lemne (forno a legna) unde prepararea pizzei dureaza  ceva mai mult.

Mesele

In mod traditional, mesele italienesti incep cu aperetive sau hours d’oeuvres (antipasto – literalmente “inainte de masa “; la primul fel (il primo) se serveste supa, paste sau orez, iar la felul doi (il seconda) preparate din peste. Legumele (cantorni) sau salatele (insalata) se servesc, adesea, separat, impreuna cu sau dupa felul doi. La desert (dolci) se servesc fructe (frutta) si branza (fromaggio). Deseori, italienii isi incheie masa cu un espresso (niciodata capuccino) si brandy, grappa (o bautura spirtoasa asemanatoare cu brandy) sau una amaro (un tonic digestive amar).

Multi italieni prefer sa mearga la o gelaterie (gelateria) si sa mai faca si o plimbare dup cina, in loc de desert.

In Italia, meniul        este il menu sau la lista. Meniurile fixe sunt valabile in majoritatea restaurantelor  din zonele turistice.  Menu turistico include, de obicei, doua feluri de mancare, un desert simplu si o jumatate de sticla de vin  si apa de persoana.