ITALIA ASTAZI

ITALIA ASTAZI

Italia a creat multe capodopere de arta, litteratura si arhitectura, care a dat nastearea uniua dintre cele ma mari imperii antice si medievale din lume si care, dupa al Doilea Razboi Mondial, a devenit unul dintre cele mai bogate state europene. Italia se mai mandreste si cu cele mai rafinate colectii de mode, cu una dintre cele mai fine bucatarii din lume si cu un maestec de peisaje pe cat dediverse, pe atat de frumoase, unice in Europa. Putine culturi sunt atat de ispititoare si putine tari sunt atat de fertile si atat de fascinante.

Italia este o tara mica. De la nord la sud, "Cizma" abaia daca masoara 1.300 km si acopera 300.000 km patrati, din care 35 % este tinut muntos, cu inaltimi de peste 700 m, 40 % dealuri, si doar 21 % campie. Principalele forme de relief sunt Muntii Alpi, inalti si stancosi, care formeaza un arc larg de-a lungul nordului tarii - Monte Rosa, cel mai inalt varf din Italia, ating 4.634 m - , Apeninii, munti centrali, arcuiti ca o creasta ascutita de-a lungul peninsulei, si intinsele campii de pe raul Po, cel mai lung din Italia, al carui curs masoara 650 km, strabatand zone foarte populate intre Alpi si Apenini.

Zona de coasta a Italiei, deseori ignorata, se intinde pe 7.500 km si este scaldata de doua mari - Marea Tireniana, la vest, si Marea Adriatica, la est. Numeroase insule sunt risipite de-a lungul coastei, din care Sicilia si Sardinia, primele doua ca marime din Mediterana, sunt cele mai importante. Peisajul Italiei este plin de ciudatenii. Dintre acetsea, cele mai importante sunt vulcanii Vezuviu, Etna si Stromboli, toti legagi si miscarile placii tectonice care au format Muntii Apenini.

Clima este de trei tipuri distincte : alpina in nord, caracterizata prin ierni reci si veri calde, temperatura de-a lungul campiei Po, cu ierni reci si umede si veri cu temperaturi ridicate si multa umezeala, si clima mediteranea in mare parte a peninsulei si pe insule, cu ierni blande si veri lungi, fierbinti si secetoase. Vegetatia oglindeste varietatea climei si a releiefului, cuprinzand padurile de pini din Alpii de Nord pana la plantatiile de maslini, livezile si viile din sudul mediteranean.