HOTELURI

Italia pune la dispozitia turistilor o gama larga de modalitati de cazare pentru toate gusturile si buzunarele. Ai de ales intre a sta in vechi palate sau castele transformate in hoteluri de lux sau in vile intime si primitoare si mai popularul agroturism (vacante la tara).

Gradarea hotelurilor                        

Oficial, hotelurile sunt gradate  de la o stea (cele mai simple servicii hoteliere) pana la cinci  stele (de lux). Acest sistem de gradare a hotelurilor este extrem de complex, dar intr-un hotel de trei stele si peste, toate camerele trebuie sa aiba sala de baie (cada/cabina de dus) proprie, telefon si televiziune prin cablu. Majoritatea hotelurilor de doua stele au si ele  sali de baie proprii.

Tine cont ca pana si in hotelurile de lux salile de baie pot avea numai cabina de dus (unna duccia) si fara cada de baie (una vasca). Cere sa ti se faca un tur al camerelor - posibil ca prima data sa ti se arate camerele cele mai proaste. Dupa standardele americane, camerele sunt mici , chiar si in hotelurile cu pretentii.

Rezervari

Indicat este sa-ti faci rezervarea din timp la hotel, in special la hotelurile din marile orase si, mai ales, in sezonul de varf (iunie-august). De retinut ca, la Roma , Florenta si Venetia, sezonul de varf inseamana, in general, Craciunul si Anul Nou si de la Paste pana in octombrie.

Fa-ti rezervarea prin telefon si cere confirmarea prin fax. De asemenea, nu strica sa reconfirmi rezervarea cu vreo doua zile inainte de sosire. Hotelierii sunt obligati sa inregistreze toti turistii, asa ca ti se va cere pasaportul  la sosire. Ti se va returna peste cateva ore sau in ziua plecarii.

Formalitatiile de plecare din hotel se desfasoara intre 10:00 si 12:00, dar poti sa-ti lasi bagajele si se le ridici mai tarziu, in timpul zilei.

Preturile

Preturile sunt stabilite prin lege si, prin lege, hotelierii sunt obligati sa le afiseze la receptie  si in fiecare camera. Intr-un hotel, preturile difera in functie de camera, dar toate taxele si serviciile trebuie incluse in pret.

Adesea , hotelurile percep o taxa suplimentara pentru aerul conditionat din camera si garaj, in timp ce serviciul de spalatorie , bauturile din minibar si apelurile telefonice din camera vor ingrosa, invariabil factura. In sezonul de varf, preturile sunt, de obicei, ridicate. S-ar putea ca politica anumitor  hoteluri sa impuna sederea pe cel putin 2-3 zile si s-ar putea sa fii obligat sa alegi pachete cu all inclusive sau demipensiune.

Demipensiunea (mezza pensione) inseamana ca ai micul dejun si pranzul inclus, in timp ce la all inclusive (pensione completa) ai toate mesele. Pretul unor astfel de pachete este fixat de persoana.

De obicei, in pret este inclus micul dejun (colazione), dar acolo unde micul dejun este optional te costa mult mai ieftin daca mananci la unul dintre barurile din apropierea hotelului.

Plata cu cardul

In general, marile hoteluri accepta cardurile marilor companii. Hotelurile mai mici s-ar putea sa accepte numai anumite carduri, iar siglele acestora vor fi expuse la intrare. Abreviatiile folosite sunt AE (American Express), DC (Diners Club), MC (Mastercard) si V (Visa). Uita-te dupa sigla cardurilor afisate la intrare sau dupa eticheta Carta Si.