ETICHETA SI OBICEURI LOCALE

Italienii au o reputatie de oameni pasionali si irascibili, dar, in acelasi timp, sunt si politicososi si plini  de tact in societate. Cand te intilnesti cu cineva sau intri/iesi din magazine, baruri, hoteluri sau reastaurante, adreseaza un simplu buon giorno (buna ziua) sau buona sera (buna seara). Nu folosi familiarul ciao (buna sau la revedere) cand te intalnesti cu necunoscuti. "Te rog" se spune per favore,  "multumesc" - grazie si prego inseamana "cu placere". La masa, ureaza comesenilor buon appetito (pofta buna ), iar acestia iti vor raspunde grazie, altrettanto (multumesc, asemenea). Inchina un pahar spunand salute sau cin cin (Noroc!). Spune "permeso" (pardon), cand vrei sa treci, si "mi scusi", cand vrei sa-ti ceri scuze, sa te scuzi sau sa ceri ajutorul cuiva. Unei doamne te adresezi cu signora, unei tinere, cu signorina, iar unui barbat, cu signore.

Sarutul pe ambii obraji este o forma de salut extrem de des folosita intre cunoscuti, atat femei, cat si barbati. Imbraca-te corespunzator in biserica, respecta ritualul de reculegere si nu sta vizita prin biserica atunci cand slujba este in desfasurare. Italienii se imbraca  conservator in majoritatea cazurilor, asa ca orice abatere de la acest stil va sari imediat in ochii tuturor.

Italienii sunt foarte categorici cand vine vorba de statul la coada, iar in magazine, banci sau alte institutii  nu ar trebui sa te astepti la "corectitudine" sau ca oamenii "sa astepte linistiti sa le vina randul". Poti sa faci si tu la fel in astfel de situatii - nu va lua nimeni purtarea ta drept un gest de impolitete. Fumatul in locurile publice este permis, nu este supus altor restrictii ca in America.