BARURI, CAFENELE SI SNACKURI

Barurile si cafenele sunt ideale pentru servirea micului dejun si, adesea, ofera clientilor gustari gen Panini sau tramezzini pe tot parcursul zilei. Cateva servesc si pranzuri usoare. Cel mai des sunt intalnite localurile unde poti servi felii de  pizza (pizza al taglio) cu diferite topinguri

Intotdeauna te costa mai putin daca stai la bar. Da comanda, dupa care platesti la casa (la casa), apoi du bonul (la scontrino) la bar si repeta comanda.  O moneda strecurata cu abilitate iti poate asigura adesea o servire promta.

Acolo unde barurile au chelneri si mese, in special mese in aer liber, vei plati mai mult ca sa stai la o masa si sa ti se ia comanda. Numai in barurile mici din zona rurala poti plati la bar, dupa care te poti intoarce la masa. Wine barurile (enoteche) se intalnesc tot mai des. Toate servesc vin, la pahar sau la sticla, adesea intr-un cadru familiar; unele servesc si branza la gratar, o serie de alte gustari si mese usoare. O birreria sau berarie este cam acelasi lucru, numai ca se adreseaza, in general tineriilor.

Cand parasesti barul, nu trebuie sa arunci bonul : este posibil sa fii oprit pe strada de politia fiscal si, daca nu mai ai bonul, vei fi obligat sa platesti din consumatia plus o amenda.

Nota de plata

Prin lege, nota de plata (il conto) trebuie prezentata sub forma unei facturi. Un prêt mazgalit pe hartie este ilegal si este dreptul tau sa ceri un ricevoto official. In trecut, notele de plata includeau si o taxa suplimentara de masa (pane e coperto), practica pe care autoritatile se lupta s-o scoata in afara legii. Multe restaurant incearca sa pacaleasca legea, aducandu-ti un cos cu felli de paine, fie ca vrei sau nu.

Restaurantele mai mici si mai modeste si cele din zonele rurale s-ar putea sa nu accepte plata cu cardul si nu ar strica sa te interesezi daca ti se accepta cardul chiar si in localurile unde sunt afisate la intrare siglele cardurilor.