BACSISURILE

In restaurantele unde serviciile nu sunt incluse in nota de plata (servizio), bacsisul este de 10-15 % din pretul consumatiei; chiar si acolo unde sunt incluse, trebuie sa lasi 10-15 % pentru chelner. In baruri, lasa citiva eurocenti bacsici pentru bauturile servite la bar si 20-25 eurocenti pentru chelner. In barurile de hoteluri, bacisul trebuie sa fie mai generos.

La hoteluri plata serviciilor este inclusa in nota finala, dar tot trebuie sa lasi bacsis cameristelor si portarului aproximativ 50 eurocenti (un euro daca iti cheama taxiul),  baiatului de serviciu 1-3 euro pentru ca-ti cara bagajele si receptionerului (portiere) 3-7 euro, daca s-a dovedit de un real ajutor. In hotelurile de lux, sumele acestea se dubleaza.

Menajerei care se ocupa de curatenie toaletelor si garderobierei din restaurantele lasa-i pana la 25 eurocenti. Hamalii din aeroporturi si gari au, de obicei, tarife fixe, dar poti sa le oferi pana la 2 euro in plus, dupa cum te lasa inima.

Taximetristii se asteapta sa primeasca 10 % din costul calatoriei. Frizerii merita in jur de 2 euro; asistentului unui hairdresser, 2-4 euro, in functie de gradul de lux al salonului. Custoxii bisericelor si alti angajati merita rasplatiti cu 1-2 euro.